Nový pápež je skromný a vtipný, po prípitku kardinálom povedal: " Nech vám Boh odpustí."

14.03.2013 Celý región

Vatikán 14. marca (TASR) - Pápež František sa krátko po svojom zvolení v stredu večer vyhol pápežskej limuzíne a namiesto nej cestoval na večeru vo vatikánskej rezidencii posledným kyvadlovým autobusom s ďalšími kardinálmi. 
Ukázalo to jeho skromnosť, uviedol newyorský kardinál Timothy Dolan, ktorý hovoril s novinármi o prvých hodinách po zvolení Argentínčana Jorgeho Bergoglia za hlavu katolíckej cirkvi. Jeho vyjadrenia priniesla tlačová agentúra Reuters. Počas večere prejavil nový pápež aj svoju humornú stránku. Po prípitku na jeho počesť kardinálom podľa Dolana povedal: "Nech vám Boh odpustí." 
Nový pápež ich tiež informoval, že dnes okrem iného navštívi svojho predchodcu, emeritného pápeža Benedikta XVI. v letnej rezidencii pri Ríme, a zavíta do rímskej baziliky. "Musím sa tiež zastaviť po batožinu a zaplatiť účet na ubytovanie," dodal znova žartom.
Nový pápež kardinálom povedal, že si zvolil meno František na počesť sv. Františka z Assisi, ktorý sa zriekol svetského majetku a žil v dobrovoľnej chudobe. Objavili sa dohady, že Bergoglio si ako člen jezuitského rádu mohol vybrať pápežské meno podľa sv. Františka Xaverského, jedného z prvých jezuitov.
"Rýchlo to objasnil," povedal Dolan.
Zvolenie Františka je podľa jeho slov veľkým povzbudením pre cirkev v oboch amerických kontinentoch a skutočným požehnaním. "Všetci z nás máme pocit úľavy, pretože teraz máme dobrého nového pastiera," dodal Dolan. "Je to mimoriadne nenáročný muž... muž istoty a rozvahy, úžasnej úprimnosti a jednoduchosti."
 
 

Vyberte región